Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Телемедицината вече не е възможност, а необходимост

Очаква се глобалният пазар на телездравеопазване да нарасне повече от 10 пъти в периода 2013 г. - 2018 г. до 4,5 млрд. долара

Телемедицината вече не е възможност, а необходимост

Снимка: Pixabay

Този текст е част от проекта "Интелигентна компания в 21 век" на Sirma Group и Investor.bg. В 21 век технологичните компании са тези, които променят всички сектори и са идентични с компаниите, които движеха индистриалната революция в миналия век. Редакторите от Investor.bg и експертите от Sirma Group обединиха усилията си да разкажат какво се случва във водещите сектори в България и страната и как технологиите могат да бъдат в помощ на бизнеса.

В последните няколко години телемедицината беше представяна като точно толкова добра, колкото и личната среща с лекар. Тя обаче вече се смята дори за по-добра.

„Нашият фокус вече е върху качеството“, твърди президентът на Американската асоциация по телемедицина Питър Йелоулес в интервю за специализирания сайт mhealthintelligence.com. Според него вече е дошъл моментът, в който виртуалната грижа може наистина да бъде по-добра за пациентите от традиционния подход.

Дигиталното здравеопазване в САЩ си е поставило за цел да се подобрят резултатите на пациентите, да се намали стреса за лекарите и като цяло здравната грижа да се превърне в по-безопасна и по-рентабилна индустрия.

„Всъщност ми се вижда по-малко стресиращо да виждам пациент онлайн, отколкото лично“, обяснява Йелоулес, който е и професор по психиатрия в Калифорнийския университет.

Още по темата

От Американската асоциация по телемедицина са убедени, че новите технологии помагат на голям кръг от хора да имат достъп до здравеопазване независимо къде живеят. Като плюс на технологията се изтъква и възможността за подобряване на възстановяването след престой в болница благодарение на възможността за получаване на съвети от разстояние.

При проведено наскоро изследване в САЩ дори е установено, че при пациенти със сърдечна недостатъчност и ХОББ, които са използвали достъп до здравеопазване от разстояние, се е наблюдавало 60-процентно намаление на броя на хоспитализациите. 

Като цяло концепцията за телемедицината не е нова, както не е нова и концепцията за изкуствения интелект. Тя се ражда още в началото на 20-те години на миналия век, когато в статия в Radio News в САЩ е цитиран лекар, който преглежда пациент и изпраща неговите резултати по радиото. Самата идея „Доктор по радиото“ изглежда направо революционна за времето си. В модерния си смисъл обаче телемедицината започва да се оформя през 60-те години, а зад нейния напредък се крият преди всичко военните и секторът за космически технологии. През същото десетилетие работата в областта на телемедицината се задълбочава дотолкова, че през 1974 г. терминът официално влиза медицинската литература. През всички тези години се говори не само за „радио доктори“, но и за нов вид „консултации чрез телевизионни връзки“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Да вкараме тока в склада